Dřevěný pasivní dům krok za krokem

Kontaktujte nás
Samotná pořizovací cena domu není to hlavní. Spíše se ptejte, kolik vás bude stát provoz domu v řádu desítek let.
Pokud uvažujete o pasivním domě, přečtěte si, jak se krok po kroku stavěl pasivní rodinný dům v Krakově u Rakovníka. Majitelé se rozhodli pro projekt, který splňoval přísné podmínky německé metodiky pasivních domů. Sázka na kvalitní provedení se ale rozhodně vyplatila, protože provoz domů díky tomu stojí zhruba jen 900 korun měsíčně.  

 

Budoucí majitelé domu měli od samého začátku jasno, že chtějí úsporný projekt, který nebude zbytečně zatěžovat životní prostředí. Dalším požadavkem bylo využití přírodních materiálů, takže na stavbu domu bylo použito dřevo, nepálené cihly a hliněné omítky. „Klientům jsme poradili, že samotná pořizovací cena domu není to hlavní. Spíše by se měli ptát, kolik je bude stát provoz domu v řádu desítek let. Přeci jenom jde o velkou investici,“ říká Ing. Petr Filip, projektant a spolumajitel firmy Chytrý dům.

Navržený projekt byl natolik úsporný, že hravě splnil požadavky dotačního programu Nová Zelená úsporám, takže se majitelům podařilo získat 400 tisíc na pokrytí vyšších nákladů. Autoři projektu totiž od začátku navrhovali dům, který by splňoval ještě přísnější podmínky německého Pasivhaus Institutu v Darmstadtu, díky čemuž majitelé nakonec získali i certifikát pro pasivní dům. „Původně jsme chtěli hlavně ekologický a úsporný dům, ale když už jsme splnili všechny parametry certifikátu, nebyl důvod si ním nezvýšit hodnotu domu,“ usmívá se Michal, nový majitel.

Samotná výstavba trvala jenom půl roku. Na konstrukci rámové dřevostavby (které se také říká dřevěný skelet) byl použitý americky systém, který pochází z 19. století, a kterým je dodnes v Severní Americe stavěno 90 % domů. „V Evropě jsme ale tento systém, takzvaný ‚two by four‘ museli přizpůsobit našim požadavkům na tepelnou ochranu a požární bezpečnost, takže konstrukce byla o něco masivnější,“ dodává Ing. Petr Filip.

Na dvoupodlažní dům byly kvůli certifikátu pasivního domu použity nejkvalitnější materiály a výrobky na trhu. Velký důraz kladl projektant na okna, protože těmi by měl v celoroční bilanci pasivní dům více energie získat než ztratit. Po dokončení stavby se měřila správnost tepelně-technických a energetických výpočtů a vytvářela se dokumentace k certifikaci, kterou se domu lehce podařilo získat. Projektanti spotřebu energií pečlivě sledovali ještě během prvního roku provozu, a k milému překvapení majitelů zjistili, že náklady na provoz jsou ještě o trochu menší, než nakolik byly vypočteny.

Majitele příjemně překvapila uživatelská přívětivost techniky, kterou pasivní dům používá. Jde totiž jenom o dva moduly o rozměrech 60x60 cm. „Klienti mají občas pocit, že pasivní dům musí mít nějaké hodně složité systémy, ale není to pravda. V tomto domě mají jednu ‚bílou krabici’ jako zdroj vytápění a ohřevu vody a pak vedle ‚černou krabici‘, která slouží větracímu systému,“ říká Ing. Petr Filip.

Manželé Michal a Hana se se svým novým domem zatím sžívají, ale rozhodně ho berou jako velmi příjemnou změnu. „Je to domov podle našich snů. Předtím jsme žili ve starším domě, a ten rozdíl je nesrovnatelný. V zimě na nás netáhne od oken ani od podlahy, a díky kvalitnímu systému větrání s rekuperací máme vevnitř pořád čerstvý vzduch. No a samozřejmě obrovskou výhodou jsou provozní náklady, které jsou na dům o velikosti 190 metrů čtvrtečních opravdu výhodné,“ dodává Michal.

Přečtěte si náš e-book
Jak vyprojektovat a postavit dům bez zbytečných starostí pomocí osvědčeného postupu profesionálů.
Děkujeme za váš zájem o chytré stavby.
stáhnout ebook
Nejspíše jste něco špatně zadali, zkontrolujte prosím zdané údaje.

Zavolejte nám

+420 776 485 552

Napiště nám

filip@chytry-dum.eu