I malý dům může nabídnout vysoký komfort bydlení

Kontaktujte nás
Najít vhodné bydlení v době vysoké inflace, rostoucích úrokových sazeb, cen energií a životních nákladů může být na první pohled nepřekonatelný problém. Každá krize však přináší také příležitost – jak se ukazuje, chytrým ekonomickým, ale i ekologickým a udržitelným řešením bydlení mohou být v dnešní době malé domy ze dřeva.

Najít vhodné bydlení v době vysoké inflace, rostoucích úrokových sazeb, cen energií a životních nákladů může být na první pohled nepřekonatelný problém. Každá krize však přináší také příležitost – buď v podobě zcela nových a neobvyklých řešení, nebo ve využití těch, která jsou k dispozici již léta a nyní přišel jejich čas. Jak se ukazuje, chytrým ekonomickým, ale i ekologickým a udržitelným řešením bydlení mohou být v dnešní době malé domy ze dřeva.

Situace na trhu s nemovitostmi je rok od roku složitější a vlastní bydlení se pro spoustu lidí stává nedosažitelným. Mnozí se proto uchylují k drahým nájmům nebo menším bytům a o stavbě vlastního rodinného domu často ani neuvažují, což je škoda. Při současných cenách bytů a energií totiž může být vhodným řešením bytové otázky právě menší dům, konkrétně chytře navržená pasivní dřevostavba.

Malé chytré domy jako řešení

S konceptem tzv. malých chytrých domů nyní přichází společnost Chytrý dům. Co si pod tímto pojmem představit? „Jedná se o domy o velikosti 3+kk s podlahovou plochou zhruba 70 m2, jejichž cena se pohybuje kolem 4 až 5 milionů korun,“ vysvětluje Petr Filip ze společnosti Chytrý dům a dodává: „Toto uspořádání odpovídá velikosti panelákových bytů, ve kterých spokojeně bydlí velká část populace. Dům však vždy nabízí oproti bytu spoustu výhod navíc.“ K těm hlavním bezesporu patří možnost rozšíření podlahové plochy o venkovní terasu, propojení se zahradou a kontakt se zelení a krajinou a také větší soukromí. Dům však poskytuje rovněž možnost větší nezávislosti na zdrojích energie. Navíc, pokud je navržen chytře, je jeho provoz výrazně levnější, což se ukazuje jako jeden z rozhodujících faktorů, na které je třeba dnes při koupi nemovitosti pamatovat.

Komfort, styl i rychlá výstavba

Celkové uspořádání malých chytrých domů od firmy Chytrý dům je navrženo tak, aby nabízelo maximálně efektivní využití prostor i komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Domy jsou postaveny ze dřeva, které je dále použito nejen na efektní vnější obložení domu, ale i uvnitř. Tato vysoká přidaná hodnota tak dodává interiéru osobitý styl a použité dřevo také velmi významně snižuje ekologickou stopu stavby.

Dřevo jako konstrukční stavební materiál navíc umožňuje rychlou výstavbu, což je požadavek, který je u zájemců o nový dům slyšet stále častěji. „Celou realizaci tohoto domu jsme schopni zvládnout za šest měsíců, přičemž nosná konstrukce je postavena během pár dnů,“ upřesňuje Petr Filip ze společnosti Chytrý dům.

Úsporné bydlení i v budoucnu

Jedním z největších benefitů malých chytrých domů jsou nízké provozní náklady, a to díky velmi dobře zateplené obálce, oknům s trojskly a větrání s rekuperací. Energetickým srdcem domu je kompaktní jednotka, která v sobě sdružuje funkci větrání s rekuperací tepla spolu s ohřevem teplé vody malým tepelným čerpadlem a přitápěním vzduchu v přechodném období. V nejchladnějších dnech zajišťují potřebné teplo akumulační kamna na dřevo, která lze využít i k vaření.

Chytré domy mají také malý fotovoltaický systém s baterií, který pokrývá většinu energetické potřeby od jara do podzimu. Díky všem těmto prvkům jsou tak tyto domy vysoce nezávislé na vnějších sítích a nestabilitě cen, což se v dnešní době ukazuje jako další klíčový faktor při rozhodování o investici do bydlení.

Přečtěte si náš e-book
Jak vyprojektovat a postavit dům bez zbytečných starostí pomocí osvědčeného postupu profesionálů.
Děkujeme za váš zájem o chytré stavby.
stáhnout ebook
Nejspíše jste něco špatně zadali, zkontrolujte prosím zdané údaje.

Zavolejte nám

+420 776 485 552

Napiště nám

filip@chytry-dum.eu