Na co si dát pozor při výběru pozemku pro váš dům?

Kontaktujte nás
Chcete stavět dům, a ještě nemáte pozemek, na kterém má stát? Kritérií je opravdu mnoho – od vaší vysněné lokality až po požadavek na lidnatost či výhled. Existují ale také kritéria, která mohou průběh stavby značně zkomplikovat nebo prodražit. Na co si dát pozor a co zvážit při výběru pozemku pro váš vysněný dům se dočtete v našem článku.

Chcete stavět dům, a ještě nemáte pozemek, na kterém má stát? V tomto článku se dozvíte, na co si dát pozor při výběru stavebního pozemku.

Kritérií pro výběr pozemku je celá řada. Ať se jedná o vaši vysněnou lokalitu, požadavek na výhled, samotu, nebo třeba blízkost lesa či jezera na koupání.

My se tady však zaměříme na kritéria, které se týkají samotné stavby a můžou její průběh značně zkomplikovat či prodražit.

Pokud se chystáte stavět dům pro bydlení, pozemek by měl především umožnit výstavbu rodinného domu. To znamená, že bude podle územního plánu vymezen v oblasti, která stavby pro bydlení umožňuje. V opačném případě vás čeká předem nejistý boj s úřady při získávání povolení.

Elektřina, vodovod a kanalizace

Inženýrské sítě, to je oč tu běží. Jde nám o základní média, která jsou potřebná, tedy především elektřina, vodovod a kanalizace. Pokud nejsou sítě v blízkosti pozemku, pak počítejte s tím, že to stavbu o něco prodraží. Vodovod lze sice nahradit studnou, ta však zvýší investici o cca 100 až 150 tis Kč. A to samozřejmě pouze v případě, že se na pozemku nachází pramen o dostatečné vydatnosti. Absenci kanalizace lze také vyřešit vlastní čističkou odpadních vod, i ta ale dále navýší vstupní investici  o částku kolem 100 tisíc korun.

Horší je to v případě, kdy není k dispozici ani připojení na elektřinu. Takových míst naštěstí v dnešní době už moc není. Pokud byste se však s pozemkem bez možnosti připojení na elektřinu setkali, pak vězte, že náklady na výrobu vlastní energie pomocí fotovoltaického systému s baterkou a záložním zdrojem se vyšplhají až do výše 1 mil Kč.

Z výše uvedeného vyplývá, že pozemek bez možnosti připojení na vodovod a kanalizaci lze jednoduše vyřešit studnou a čističkou, kde náklady budou sice vyšší, ale ještě v rozumných mezích. To takový pozemek bez možnosti připojení na elektřinu pak představuje ve vstupních nákladech zásadní navýšení. Také je třeba vzít v potaz, že povolení studny či čističky odpadních vod zapříčiní, že stavba zabere více času než u domu, kde jsou přípojky či sítě již k dispozici.

Kam slunce nesvítí…

Dalším tématem, který byste měli zohlednit je oslunění pozemku, jinak řečeno jeho orientace vůči světovým stranám a případné zastínění sousedy. Ideální je, pokud je pozemek, a tedy i následná stavba osluněna sluncem, pozemek orientovaný k východu, jihu, či západu. Dejte pozor na severní svahy, které mají většinou zajímavý charakter, ale z hlediska možnosti oslunění jsou problematické. Zkuste si představit, jestli na pozemek svítí slunce i v zimě. Žít po nějakou část roku bez přímého záření není zrovna příjemné natož pak v zimě, kde je slunečního svitu výrazně méně. Když je pozemek v zimě zastíněn, počítejte také s vyššími náklady na vytápění.

Pokud se chystáte stavět dům v pasivním standardu, tedy dům, který spotřebuje jen velmi malé množství energie, pak je oslunění pozemku a stavby zásadní téma. Tyto domy se navrhují tak, že se prosklené plochy orientují k jihu a dům je po většinu roku vytápěn právě slunečním zářením dopadajícím do interiéru. Zde je třeba ideálně jižní orientace a pokud možno ničím nezastíněný horizont.

Co rozhodně neopomenout

Přístupová cesta je také jedna z věcí, která bude mít vliv na cenu následné stavby a spokojenosti s bydlením. Vede na pozemek dostatečně široká a zpevněná cesta? Zkuste si představit, jak na pozemek jezdíte v zimě. Je cesta frekventovaná a udržovaná? Nebo si budete odhrabovat sníh sami? Také při stavbě je nutné dovézt velké množství materiálu, proto na pozemek musí v ideálním případě dojet alespoň náklaďák. Jinak se bude materiál překládat na menší auto či v krajním případě nosit ručně.

Je pozemek svažitý nebo rovinatý? Pozemky ve svahu většinou bývají žádané, neboť je z nich hezký výhled do okolí. Vězte však, že základy ve svahu budou dražší na pořízení, a to mnohdy až o dvojnásobek ceny základů na rovině.

Jsou i případy, kdy se majitelé z různých důvodů rozhodnout koupit pozemek, na kterém již stojí dům. Většinou je k tomu vede snaha bydlet v centru obce, kde je již vybudovaná veškerá infrastruktura a domy okolo jsou postavené. Dům, který na pozemku stojí, může být pro současné nároky na bydlení nevyužitelný, nicméně v některých případech dává příležitost pro jiný přístup a netradiční řešení.

Podívejte se, jak se žije našim zákazníkům, kterým jsme pomohli postavit jejich vysněné domy ve Statenicích a Kolovratech

Přečtěte si náš e-book
Jak vyprojektovat a postavit dům bez zbytečných starostí pomocí osvědčeného postupu profesionálů.
Děkujeme za váš zájem o chytré stavby.
stáhnout ebook
Nejspíše jste něco špatně zadali, zkontrolujte prosím zdané údaje.

Zavolejte nám

+420 776 485 552

Napiště nám

filip@chytry-dum.eu