Nový dům - určete si vlastní priority a jejich pořadí

Kontaktujte nás
Máte jasnou představu, jak by měl váš nový dům vypadat? A shodnete se na tom i s ostatními jeho budoucími obyvateli? Víte přesně, jak má být velký? Kolik má mít pokojů? Z jakého má být materiálu? Kolik má stát peněz? Jak se v něm bude vytápět? 

Jak chcete bydlet? Určete si své priority

Představte si, že stojíte na prázdném pozemku, který jste si nedávno koupili ve vaši vysněné lokalitě a přemýšlíte, co dál? Na pozemku chcete postavit dům. Váš nový dům. Jak má být ale veliký? Jak má být umístěn? Kolik má mít pokojů? Z jakého má být materiálu? Kolik má stát peněz? Jak se v něm bude vytápět?

Není těch otázek příliš?

Pro většinu investorů je v počátku klíčovým tématem cena domu a jeho velikost. Cena domu je limitována prostředky, které má klient na stavbu domu k dispozice. Velikost domu je pak většinou prvním požadavkem, s kterým klient přichází a bývá většinou definována počtem místností „chceme 4+kk, 5+kk, 6+kk“.

Cena domu je ale dána nejen jeho velikostí nýbrž celkovou koncepcí návrhu. A to materiály, ze kterých bude dům postaven, jeho technickým řešením (zdroj vytápění, nucené větrání) a kvalitou všech použitých výrobků, od oken, přes zařizovací předměty v koupelnách, podlahy v interiérech až po vybavení nábytkem. Rozptyl ceny stejně velikého domu tedy může být veliký. Vysvětlíme si proč.

Představme si, že vedle sebe stojí dva stejně velké domy. U jednoho byla priorita, co nejnižší pořizovací cena a u druhé vysoký komfort bydlení.

Ten první je velmi málo zateplený s levnými plastovými okny, a levnými materiály na vnitřních površích (lino, koberce, …). Vytápění je řešeno elektrickými přímotopy, protože to je nejlevnější.

Vedle něj pak stojí dům, kde jeho stavebníkům šlo hlavně o to, aby se jim v domě dobře žilo, a dům jim dodával sílu. Aby se v domě cítili příjemně a dům jim poskytl vysoký komfort bydlení. Dokonce do svých požadavků zahrnuly i širší ekologické souvislosti – chtěli dům s nízkou ekologickou stopou. Dům, který bude postaven z přírodních nebo snadno recyklovatelných materiálů a dům, který spotřebuje jen velice málo energie.

Takový dům je pak postaven ze dřeva, je velice dobře zateplen (300 až 500 mm izolace), má dřevěná okna s trojskly, podlahové topení a je vytápěn tepelným čerpadlem. Na vnitřní povrchy jsou použity čisté přírodní materiály – masivní dřevo a (přírodní omítky) hliněné štuky.

Cenový rozdíl za pořízení stejně velkého domu jev těchto dvou případech veliký. Jenže….

První stavebník si mne ruce, kolik ušetřil peněz při stavbě domu. Ovšem po prvním roce provozu přichází první rozčarování s obdrženou fakturou za energie. Náhle zjišťuje, že provoz domu ho stojí 4x tolik, co jeho souseda. Jeho soused platí za energie na vytápění, ohřev teplé vody i veškerou spotřebu elektrické energie v domě cca 15 tis Kč/ročně a on lehce přes 60 tis Kč/rok. Také se mu nelíbí, že vzduch uvnitř zapáchá po plastových a syntetických materiálech - po linu, kobercích a levným laminátovým nábytkem. Zažívá častou únavu a bolesti hlavy. Probouzí se unavený. Interiér domu působí studeně a neútulně. Vše je tu jaksi umělé..

Zato jeho soused nešetří úsměvy a vyzařuje z něj spokojenost. V jeho domě je teplo a útulno po celý rok. Obklopen dřevem, cítí se člověk mnohem lépe. O čistotu vzduchu se stará nucené větrání s rekuperací a tak je vzduch v domě vždy čerstvý, a to i v zimě, kdy okna zůstávají zavřená. Od oken netáhne, podlaha je teplá, všude voní dřevo..

A tento propastný rozdíl mezi oběma domy byl způsoben odlišným nastavením priorit při návrhu domu. Kdo chtěl šetřit a kdo chtěl kvalitně bydlet.

Před samotným návrhem domu je tedy vždy nutné, uvědomit si vlastní priority a jejich pořadí. Jak moc je pro mě důležitá velikost domu? Jak je pro mě důležité to, jak se v domě budu cítit? Není lepší investovat prostředky do kvalitních materiálů, kterými se obklopím, na úkor velikosti domu? Nebude mi lépe v menším, ale kvalitně postaveném domě, než ve velkém, ve kterém se nebudu cítit dobře? Pravdou je, že při dobrém architektonickém návrhu lze i mále prostory navrhnout natolik funkčně, že mohou být mále, ale přitom komfortní k užívání.

Proto u nás v Chytrém domě klientům vždy radíme, přistupovat k návrhu domu tak, že si v první řadě stanoví standart bydlení – použité materiály, koncept vytápění a větrání, celková koncepce domu– nízkoenergetický nebo pasivní standard. Co od domu očekávají, co mají rádi, co je pro ně důležité více a co méně. Podle vybraného standardu poté doporučíme investorovi velikost jeho domu v m2 v závislosti na tom, jaký má na dům rozpočet.

Přečtěte si náš e-book
Jak vyprojektovat a postavit dům bez zbytečných starostí pomocí osvědčeného postupu profesionálů.
Děkujeme za váš zájem o chytré stavby.
stáhnout ebook
Nejspíše jste něco špatně zadali, zkontrolujte prosím zdané údaje.

Zavolejte nám

+420 776 485 552

Napiště nám

filip@chytry-dum.eu