Tam, kde voní borový háj, stojí krásný dům

Kontaktujte nás
Borový háj a několik nádherných vzrostlých stromů, mezi nimiž se vyjímal košatý ořech královský. Tak vypadala zahrada, na níž se noví majitelé rozhodli postavit svůj dům.

Tam, kde voní borový háj, stojí krásný dům

Borový háj a několik nádherných vzrostlých stromů, mezi nimiž se vyjímal košatý ořech královský. Tak vypadala zahrada, na níž se noví majitelé rozhodli postavit svůj dům. O pomoc s návrhem i realizací stavby se díky doporučení známého obrátili na společnost Chytrý dům. A po několika měsících plánování a stavění našla mladá čtyřčlenná rodina nový domov v moderní ekologické dřevostavbě úzce propojené s okolím.

Harmonické bydlení a intenzivní sepjetí s přírodou. Tak na vás zapůsobí tato dřevostavba postavená v obci Zvole v okrese Praha-západ. „Architektura by měla vždy odrážet nejen vkus stavitele, ale také plně respektovat místo a jeho kolorit. I proto projektant zakomponoval výhled do krajiny již do samotného projektu stavby,“ vysvětluje inženýr Petr Filip ze společnosti Chytrý dům. V tomto případě se takové řešení obzvlášť nabízelo.

Čistý dizajn a souznění se zahradou

Část pozemku tvoří borový háj, druhé části dominuje vzrostlý ořešák. Pozemek je navíc dostatečně rozsáhlý, což umožnilo navrhnout zde jednopodlažní dům s velkými okny a prostorným krytým zápražím. Právě ono značně rozšiřuje obytnou plochu a dokonale propojuje interiér s exteriérem. Velká okna v obývacím pokoji se navíc dají posouvat, a udržují tak přímý kontakt se zahradou. Obytná plocha se přirozeně stává její harmonickou součástí. Praktickým aspektem krytého zápraží je rovněž stínění proti dešti a slunci. Proti přílišnému letnímu žáru jsou okna dále chráněna nastavitelnými vnějšími žaluziemi.

Hlavní obytný prostor je otevřen do prosvětlené části zahrady k jihu a východu. Obyvatelé mají díky tomu výhled na starý ořech i další vzrostlé stromy – jabloně, třešně či nádherný vzrostlý modřín. Zahrada sama se tak stává živým obrazem, jenž se proměňuje napříč ročními obdobími. Zhruba polovina jižní fasády je stíněna borovým hájem, jsou zde proto umístěny pomocné prostory – nevytápěný sklad a technická místnost. Dětské pokoje jsou pak orientovány k západu.

V souladu se životním prostředím

Majitelé s projektantem hledali řešení šetrné nejen k plánovanému rozpočtu budoucích obyvatel, ale také k životnímu prostředí. Výsledkem je impozantní dřevostavba v pasivním standardu. Při konstrukci i celkovém materiálním řešení stavby vycházel projektant výhradně z přírodních zdrojů. Stěny tvoří lehký dřevěný skelet, dřevovláknité a minerální skelní izolace. Veškeré použité dřevo je bez nátěru, takže v budoucnu nebude nutné jej nijak udržovat, a nevznikne tak nebezpečný odpad.

Výrazným prvkem je rovněž dřevěný obklad fasády, a níž se vyjímá odolný modřín. V krytém zápraží projektant navrhl použít palubky z jedle. „Již ve fázi projektu se počítalo s přirozenými vlastnostmi obou dřevin, tedy s proměnou jejich zbarvení v čase. Odolnější modřín získá postupně příjemnou šedou patinu, zatímco hladká jedle bude pouze lehce tmavnout a zůstane pořád hezká, hladká a jemná. Časem tak vznikne zajímavý kontrast mezi těmito dvěma materiály,“ vysvětluje Petr Filip. Dům se tedy bude s přibývajícími léty měnit, stejně jako se bude proměňovat zahrada a vlastně i samotní majitelé.

Jak již bylo zmíněno, dřevostavba je postavena v pasivním standardu. Okna tvoří dřevěné rámy s izolačním trojsklem, přísun čerstvého vzduchu a zároveň i úsporu energie na vytápění zajišťuje větrací systém s rekuperací tepla. Zdrojem energie pro vytápění a ohřev je tepelné čerpadlo voda/vzduch. Finální dokončení domu a zahrady ve Zvoli u Prahy čtyřčlennou rodinu ovšem teprve čeká. Plánuje hlavně dotvořit rozkvetlou zahradu, kryté parkovací stání pro dvě auta, nové oplocení a kryté venkovní posezení s krbem. Hledá i nové možnosti vyžití pro dvě ratolesti a přemýšlí o originálních herních prvcích.

Přečtěte si náš e-book
Jak vyprojektovat a postavit dům bez zbytečných starostí pomocí osvědčeného postupu profesionálů.
Děkujeme za váš zájem o chytré stavby.
stáhnout ebook
Nejspíše jste něco špatně zadali, zkontrolujte prosím zdané údaje.

Zavolejte nám

+420 776 485 552

Napiště nám

filip@chytry-dum.eu